Satsningar

Piteå vill utvecklas. Ett flertal stora utvecklingsprojekt planeras och framtidstron och investeringsviljan bland privata företag är stor och Piteå kommun vill utveckla staden. Bland annat har Piteå kommun beslutat att aktivt arbeta för att Piteå ska kunna kalla sig MR-kommun 2021.

En kommun där ett aktivt arbete pågår för att utveckla samhället till en plats där alla är lika mycket värda. Ett Piteå för alla.

Boende

I Piteå finns boendemiljöer för alla smaker och livsstilar. Lite mer puls mitt i stan eller barnvänligare stadsnära oråden, mysiga byar på landsbygden eller öppet hav i Piteås skärgård.

Vill du bo i villa, lägenhet eller vill du bygga nytt? Just nu finns många lägenheter och byggklara tomter både i stan och på landet.

Skola

I Piteå är det gott att leva med barn. Staden är tillräckligt stor för att kunna erbjuda ett bra utbud av barnomsorg, skola och fritidsaktiviteter. Samtidigt är den tillräckligt liten för att du som förälder ska känna dig trygg när de går till och från skolan själva.

I Piteå finns det 30 grundskolor. Från årskurs 4 finns möjlighet att välja musik- och dansinriktning och från årskurs 7 finns möjlighet att välja inriktningarna musik, dans och fotboll. Piteå har två gymnasieskolor; Strömbacka som erbjuder nationella program samt Teknikcollege och Vård och omsorgscollege, samt utbildning med riksintag och Grans Naturbruksgymnasium med utbildningar inom djur och lantbruk.

Hälsa & sjukvård

Piteborna har god tillgång till hälso- och sjukvård; här finns fyra hälsocentraler, tre Folktandvårskliniker samt Piteå Älvdals Sjukhus. Dessutom finns ytterligare två sjukhus inom 8 mils radie.

Karriär

Piteå är en av Europas mest betydelsefulla trä- och skogsstäder. Här finns två stora pappersfabriker och flera stora sågverk. I Markbygden etableras just nu Europas största landbaserade vindkraftspark. Den första etappen med 283 vindkraftverk kommer att vara fullt utbyggt i slutet av 2019. Den andra etappen med ytterligare 202 verk byggs under åren 2020 och 2021. Etapp 3 är under försäljning.

Piteå Science Park är en ny satsning på en utvecklingsmiljö med utrymme för både kreatörer, ingenjörer och forskare. Här skapas goda samarbeten där framtidsfrågor som hållbar samhällsutveckling och attraktiva livsmiljöer samspelar med expertområden som cleantech, upplevelseindustri och ny teknik.

Nöjen

Det finns ett brett utbud av kulturaktiviteter och en fantastisk natur som gjord för fritidsaktiviteter i Piteå.

Här finns vidsträckta orörda skogar, stor skärgård, välskötta idrottsanläggningar, badplatser, motionsspår, inspirerande parker samt konserthus och bibliotek. De flesta evenemang samlas här.

Transport

Piteå har Norrlands största arbetsmarknadsområde inom pendlingsavstånd, med en geografisk närhet till Boden, Luleå, Skellefteå och Älvsbyn. 225 000 invånare och tusentals företag finns inom en timmes bilresa härifrån.

Inom Piteå tätort åker du smidigt med Citybuss. Alla linjer passerar centrum vid hållplats Knuten på Sundsgatan. Det går dessutom gratisbuss i centrum, Citylinjen, alla vardagar mellan 09.30-15.30.

Mer information när du börjar få hemlängtan hittar du här: pitea.se/Invanare/Kommun-politik/pitea—det-ar-hit-man-kommer-nar-man-kommer-hem/flytta-till-pitea/