Sveriges nordliga metropol och Norrbottens största stad med drygt 78 000 invånare och ett näringsliv som sticker ut som ett av de bästa i Norrland. Här finns ett stort engagemang och en ständig vilja att hitta nya kreativa lösningar, att komma framåt och utvecklas.

Luleå fyller 400 år i år. Nu bygger vi för 100 år till. Luleå är en växande och hållbar kommun med det långsiktiga målet att vi 2050 närmar oss 100 000 invånare. De omfattande investeringar som görs i regionen skapar behov av ny infrastruktur, fler bostäder och inte minst mer kunskap, kompetens, kapital och kreativitet.

Visionen är bland annat att byggnaderna ska berika Luleå med god gestaltning och att fler byggnader ska vara i trä med omtanke om klimatet, djur, natur och människor. För första gången på 40 år byggs en ny stadsdel i Luleå – Kronan med 2 000–2 500 bostäder under de närmaste åren. Utöver Kronan finns andra nya områden som möjliggör intressanta byggprojekt.

Nära

Luleå har vuxit de senaste åren. Med ett bredare utbud av kultur, mötesplatser och livsmiljöer. Och det är fortfarande nära till allt och alla.

Luleå kallas ofta för tiominutersstaden. På bara tio minuter tar du dig mellan hemmet, jobbet, skolan och fritidsaktiviteterna. Korta restider gör vardagen enklare och ger dig mer tid över till annat.

Dessutom är det enkelt att resa till och från Luleå. Från Luleå Airport går flera avgångar varje dag till resten av Sverige.

Här är det också nära mellan människor. I Luleå finns en öppenhet och mentalitet som välkomnar mångfald och gör det lätt att komma in i gemenskapen.

Naturnära

I Luleå lever vi nära naturen, året runt. Den omgivande naturen, framförallt havet, är en viktig del av vår identitet. Kusten, skärgården, älven och isen skapar en unik miljö och möjlighet till stora naturupplevelser.

Luleå har en skärgård med över tusen öar. Skärgården trafikeras under sommaren och hösten av turbåtar till de största och mest populära öarna. Du kan välja mellan korta dagsturer och längre turer med möjlighet att övernatta på någon av öarna i stugor som finns att hyra.

På vintern, när isen är tillräckligt tjock, plogas bilvägar ut till några av öarna. Våra unika isvägar hamnade på TV-kanalen CNN:s lista över 50 naturupplevelser i världen som de rekommenderar sina tittare. Där är vi i gott sällskap av till exempel Grand Canyon och Stora barriärrevet.

Varje år plogas också en isbana upp i centrala stan, från Norra Hamn runt Gültzauudden till Södra Hamn samt vidare ut till ön Gråsjälören. På isbanan möter du Luleåborna på promenad såväl som motionstur, med spark, skridskor, skidor eller fatbike. Ung som gammal. Med rullstol, barnvagn och pulka. Längs isbanan finns rastplatser utplacerade för en stunds fika och möjlighet att grilla i lä för vinden.

Nytänkande

I Luleå blomstrar nya idéer. Här finns ett stort engagemang och en ständig vilja att hitta nya kreativa lösningar, att komma framåt och utvecklas. Luleås näringsliv, akademi och offentliga organisationer arbetar dedikerat för att utveckla livskraftiga bolag och här finns en tydlig strategi där hållbar samhällsutveckling står i fokus.

Luleå tekniska universitet har forskning i världsklass och är en stark motor för både Luleå och hela regionen. Det var Luleås samlade näringslivsstyrkor som bland annat fick Facebook att lägga sin världsunika etablering här.

Läs mer om allt som Luleå kan erbjuda här: flyttatilllulea.se