Kul att du är nyfiken på Luleå! Vi är Sveriges nordliga metropol där storstadens utbud möter småstadens närhet. Luleå är Norrbottens största stad med cirka 78 000 Luleåbor och vi blir gärna fler. Luleås tillväxt fortsätter och nu byggs det mer än på många år.

Närmare 1 700 nya bostäder blev klara under perioden 2015-2018. Trycket på bostäder är stort och befolkningskurvan pekar uppåt. Det blir flera lika typer av bostadsformer. Det finns behov av studentlägenheter, hyreslägenheter, bostadsrätter, villor och trygghetsboenden (hyresrätter för äldre). De sistnämnda är bra för de skapar en bostadscirkulation som frigör villor till barnfamiljer och lägenheter till ungdomar.

Bostäderna som byggdes fördelade sig så här: hyresrätter 37 procent, trygghetsboenden (hyresrätter för äldre) 12 procent, bostadsrätter 13 procent, villor 22 procent, radhus 9 procent, vård- och omsorgsboende 5 procent och gruppboende 2 procent.

Nära

Luleå har vuxit upp de senaste åren. Med ett bredare utbud av kultur, mötesplatser och livsmiljöer. Men vi har fortfarande det mesta inom räckhåll. Här är det nära till allt och alla.

Luleå kallas ofta för tiominutersstaden. På bara tio minuter tar du dig mellan hemmet, jobbet, skolan och fritidsaktiviteterna. Korta restider gör vardagen enklare och ger dig mer tid över till annat.

Dessutom är det enkelt att resa till och från Luleå. Från Luleå Airport går flera avgångar varje dag till resten av Sverige.

Här är det också nära mellan människor. I Luleå finns en öppenhet och mentalitet som välkomnar mångfald och gör det lätt att komma in i gemenskapen.

Naturnära

I Luleå lever vi nära naturen, året runt. Den omgivande naturen, framförallt havet, är en viktig del av vår identitet. Kusten, skärgården, älven och isen skapar en unik miljö och möjlighet till stora naturupplevelser.

Luleå har en skärgård med över tusen öar. Under sommaren trafikerar turbåtarna skärgården.

På vintern kan du ta bilen ut till flera öar eller promenera runt Luleå längs en plogad isbana. Våra unika isvägar hamnade på TV-kanalen CNN:s lista över 50 naturupplevelser i världen som de rekommenderar sina tittare. Där är vi i gott sällskap av till exempel Grand Canyon och Stora barriärrevet.

Nytänkande

I Luleå blomstrar nya idéer. Här finns ett stort engagemang och en ständig vilja att hitta nya kreativa lösningar, att komma framåt och utvecklas. Luleås näringsliv sticker ut som ett av de bästa i Norrland enligt Svenskt Näringslivs ranking.

Luleå tekniska universitet har forskning i världsklass och är en stark motor för både Luleå och hela regionen. Det var Luleås samlade näringslivsstyrkor som bland annat fick Facebook att lägga sin världsunika etablering här.

Läs mer om allt som Luleå kan erbjuda här: flyttatilllulea.se