Här finns ett ovanligt differentierat näringsliv, och andelen förfrågningar från företag som söker etableringsort ökar stadigt.  

Som en av landets främsta friluftskommuner (Naturvårdsverkets rankning) erbjuder Kalix unika möjligheter för dig och din familj!

Oavsett om du bor inom centralorten eller i någon av kommunens många levande byar är det nära till det mesta; jobb, skärgård, vänner, skola, restauranger, familj, fritid, skog, butiker och nöje.

Näringslivet har både bredd och spets

Kalix har ett ovanligt differentierat näringsliv och liknar på många sätt en modern storstad. Näringslivsstrukturen påminner också starkt om den som kännetecknar större tillväxtorter. I Kalix finns härmed en bred och varierad arbetsmarknad som efterfrågar alla typer av kompetenser, på alla nivåer.

Visste du förresten att Kalix är hem för en White Guide-restaurang, ett av Europas ledande företag inom mobila satellitkommunikationslösningar, en framstående djurklinik med patienter från när och fjärran och ett antal matproducenter med produkter som ost, choklad, sylt, drycker (med och utan alkohol) och inte minst Kalix löjrom?

Landets bästa förskola och skola

I Kalix finns förskolor och grundskolor både inom centralorten och i flera av byarna. Gymnasieskolan har ett brett utbud med bland annat Kalix Naturbruksgymnasium som lockar elever från hela landet.

Här finns också vuxenutbildning och kulturskola samt Kalix Folkhögskola, där många av Sveriges mest kända journalister har utbildat sig.

Hitta ditt drömboende

Bostadssituationen i Kalix är mycket god, dessutom till priser som gör att du har råd till annat. Här finns strandnära tomter och centralt belägna lägenheter i anslutning till vacker natur.

Vad sägs om havsutsikt från köksfönstret i hyreshuset? Eller att kunna ha hästar på gården? Du vill kanske kunna ta båten till jobbet? Vill du snickra i ett äldre hus eller vill du ha ett som är nybyggt och färdigt att flytta in i?

Du har säkert många frågor om din drömbostad, och svaren hittar du i Kalix!

Goda kommunikationer med flyg, tåg, buss och cykel

Kalix kommun satsar på gång- och cykelvägar för att förenkla cykelpendlingen till jobb, skola och aktiviteter. Lokaltrafiken trafikerar sex linjer med totalt närmare 40 turer om dagen och det finns också bra bussförbindelser med närliggande kommuner, och resten av landet.

Kalix kommun erbjuder dessutom gratis buss för Kalixbor som studerar i Luleå. Persontrafiken på Haparandabanan kommer att göra pendlingen från centrala Kalix till exempelvis Luleå, Boden, Piteå och Haparanda ännu snabbare. Inom en timmes bilresa från centrala Kalix finns dessutom två internationella flygplatser: Luleå Airport och Kemi-Tornio Airport.

Satsningar för framtiden

Det händer alltid mycket i Kalix, bland annat första spadtaget för ett resecentrum för persontrafik på Haparandabanan tagits – en av Kalix kommuns största satsningar någonsin.

Persontrafiken beräknas vara igång under 2020 och kommer att förbättra möjligheterna till arbetspendling och härigenom underlätta näringslivets kompetensförsörjning. Trafikverkets satsning på en ny bro över E4 i Kalix är också en viktig länk i pendlingen. Den nya bron beräknas vara klar 2021.

Andelen förfrågningar från företag som söker etableringsort ökar stadigt och tendensen är att fler förfrågningar kommer från det nationella och internationella planet och att aktörerna är större än tidigare. Kalix kommun har till följd av detta förvärvat markområden för att utveckla nya industriområden.

Mer information:

Evenemang

Näringslivsnytt