Norrbottens pärla väntar på dig! Här räcker tiden till lite mer; här kan du både vara en del av ett aktivt näringsliv med spännande satsningar och hitta balansen med en rik fritid. Här hittar du din egen mix av nätverkande och personliga utmaningar och här kan dina barn gå en trygg och bra skola. Vi är en kommun som satsar framåt och vi vill bli fler. Välkommen hit du med.

Gott om plats att växa på

Kommunen arbetar strategiskt för nyetableringar och det finns lediga tomter – redo både för husbyggen och affärs- eller industriverksamheter. I centrala Älvsbyn finns lediga villatomter på det nya området Bäckängen med förskola, skola, badhus, ishall och fotbollsplan runt knuten.

Norra Nyfors i utkanten av Älvsbyn är ett unikt industriområde, detaljplanerat och förberett för anslutningar till kommunalt VA. Även i byarna Vidsel, Vistträsk och Korsträsk finns det lediga villa- och industritomter samt lokaler för företagande och handel.

Ett näringsliv i världsklass

I Älvsbyn finns över 800 aktiva företag. Bra om du vill söka nytt jobb! Några av våra mest kända företag är Polarbröd – en av Sveriges största leverantörer av bröd och Älvsbyhus – en av Sveriges största hustillverkare. På Vidsel Test Range arbetar Försvarsmaktens Materialverk med att testa militära system i Europas största provområde över land. I kommunen finns också Arctic Falls, Älvsbyföretaget som var först i Sverige med permanenta vintertestbanor för biltestindustrin och som nu är störst i Sverige på däcktester.

Bra att veta är också att Älvsbyn är en del av norra Sveriges största arbetsmarknads- och bostadsregion. Tillsammans med Boden, Kalix, Luleå och Piteå är vi hela 180.000 invånare som bidrar till dynamisk tillväxt. De senaste åren har vår region satsat stort på forskning och utveckling inom basindustrin samt etableringar inom elintensiv näring. Allt fler hittar till oss, besöksnäringen har upplevt en närmast explosionsartad ökning. Allt fler väljer också att bosätta sig här.

En av Sveriges bästa skolor

För sjunde året i rad rankas Älvsbyns kommun stabilt i topp 20 bland landets 290 kommuner. 2019 års placering på pIats nummer 8 bevisar att kommunens långsiktigta arbete ger resultat. Hög andel godkända elever, hög andel utbildade och behöriga lärare tillsammans med systematiskt kvalitetsarbete är några av framgångsfaktorerna.

Norrbottens bästa företagsklimat

I Älvsbyn finns ett livskraftigt och väl differentierat närings- liv med 800 aktiva företag. Andelen kvinnliga företagare är sort liksom andelen nyföretagare. Svenskt Näringslivs undersökningar visar att Älvsbyn har ett gott näringslivsklimat. 2020 placerade sig Älvsbyn på plats nummer ett bland Norrbottens kommuner.

Närhet till det mesta – Livskvalité på riktigt

Här kan du bo på landet, i någon av byarna eller inne i samhället, avstånden är ändå korta. Tack vare väl utvecklad infrastruktur, välfungerande kommunikationer och högfungerande bredbandsnät möjliggörs boende och arbete i hela kommunen.

I centralorten hittar du ett rikt fritidsutbud och gillar du friluftsliv, skidåkning, jakt och fiske behöver du inte bege dig långt. Älvsbyn har fantastisk natur med gott om smultronställen. Eller pärlor som vi säger.

Hitta hem

Här finns alla förutsättningar att hitta ett prisvärt boende. Enligt Svensk Mäklarstatistik kan man jämföra Älvsbyns genomsnittsliga kvadratmeterpris på 6.923 kr/m2 med exempelvis Stockholms71.124 kr/m2 eller Luleås 23.661 kr/m2. En lägre boendekostnad betyder större rörelsefrihet och mer pengar till annat.

Nytt på kartan

  • Norra Nyfors. Nytt industriområde, detaljplanerat och förberett för anslutningar till kommunalt VA med fastighetstorlekar mellan 4400m2 till 8500m2.
  • Nybergshängnan. Detaljplanerat område i centrala Älvsbyn med möjlig utbyggnad av ca 120 bostäder.
  • Bäckängen. Här finns lediga tomter på en attraktiv plats för dagens aktiva och moderna familjer. Ett perfekt läge i hjärtat av Älvsbyn, bara ett stenkast ifrån både skola, handel och arbetsplatser samt natur och fritidsaktiviteter.
  • Utvecklingsområde söder om Centrum. Ett område som planeras för framtida bostäder, service och handel.

Klassiska pärlor

  • Centrum. Här finns butiker, caféer och matställen med ett brett utbud och bra service.
  • Älvåkraområdet. Här finns förskola, skolor (upp till gymnasiet), badhus, sporthallar, ishall och fotbollsplaner.
  • Forum. Folkets hus i Älvsbyn rymmer såväl bio, bowling, scen och event.
  • Kyrkmalmen & Kyrkstugorna. Älvsbyns kulturella centrum med utmärkta parkeringsmöjligheter. I anslutning till kyrkan ligger ett 40-tal kyrkstugor. Även Bagerimuseet ligger här, ta del av histroien om bygdens bagerinäring och testa baka själv.
  • Lomtjärnsparket. Här samsas äventyrlig lekplats med strövområden och utegym. På programmet står bland annat sommarcafé, utomhusloppisar, allsångskvällar och matfestivaler.
  • Älvsby Folkhögskola. Här bedrivs såväl långa som korta kurser. Bland annat inom idrott, omvårdnad, konst, hantverk, möbelrenovering och teologi.

Här bor du nära älven, bergen och solen

Älvsbyn är Norrbottens pärla

I vår kommun får fler än 8.200 människor möjlighet att arbeta, studera, bo och leva nära naturen. Vi är stolta över skolorna för de yngre och omsorgen om de äldre. Det är lätt att åka hit, bussar och tåg stannar centralt och från Piteå–Boden–Luleå tar det cirka en halvtimme med bil. Närmaste flygplats är Luleå Airport, trekvart härifrån. Älvsbyn är känt för Storforsen och för att livet här flyter fram precis som älven; ömsom vilt och äventyrligt, ömsom lugnt och rofyllt. Älvsbyn är en liten kommun med hög livskvalitet.

Välkommen du också.

Vill du veta mer? Läs mer på www.alvsbyn.se

Vy över Älvsbyn. Foto: Bergslagsbild AB
Foto: Bergslagsbild AB
Tågstationen i Älvsbyn. Foto: Marcel Köppe
Foto: Marcel Köppe
Storgatan Älvsbyn. Foto: Peter Lundberg
Foto: Peter Lundberg
Kyrkstugor älvsbyn. Foto: Marcel Köppe
Foto: Marcel Köppe
Kanisbacken. Foto: Peter Lundberg
Foto: Peter Lundberg
Kyrkstugor älvsbyn. Foto: Peter Lundberg
Foto: Peter Lundberg