Sparbanken Nord har sedan starten 1852 sitt säte i Piteå, och är en högst närvarande del av Luleåregionen och Norrbottens utveckling och framtid. Man investerar i näringsliv, forskning, ledarskap, ungdomar, utbildning, idrott och kultur, och gör tillsammans och nära med kunderna regionen starkare. En del av vinsten som genereras går tillbaka till platsen, för att göra regionen till en attraktiv plats att bo på.

– Vi ska vara aktiva i Norrbotten, därför har vi resurser för att jobba för det. Vi vill vara lokala, finnas nära våra kunder och vara en del av deras vardag.

Samtidigt pekar Erika på att man inte heller ska glömma bort grundverksamheten.

– Vi är också en helt vanlig bank. Vi är uppbyggda som en komplettbank, men vi har alltså också ett regionalt utvecklingsansvar.

En långsiktig partner

Som partner till Luleåregionen har Sparbanken Nord kunnat visa upp sig som arbetsgivare samtidigt som man stöttar den regionala utvecklingen. Och det har varit en självklarhet att delta på evenemang som Hemlängtan, för att rekrytera och visa upp regionens attraktivitet. Man har varit med på plats i Stockholm, och är stolta över att ha varit en stadigvarande partner till Luleåregionen.

– I dessa typer av satsningar där det satsas på regionen och näringslivet är vi gärna en långsiktig partner, så att man kan testa ett koncept och projekt, och utvärdera genomförandet. Men det krävs ett antal år innan man kan göra det, säger Erika.

– Trots att det är en märklig tid nu vet vi att kompetensförsörjning är en nyckelfaktor för tillväxt. Och vi behöver stötta denna specifika insats. Vi behöver bli fler i regionen, och det sitter ihop med att visa upp livsmiljö och erbjuda attraktiva jobb.

Och du är själv hemvändare till Luleåregionen?

– Ja, precis. Jag bodde borta från Norrbotten i ungefär 10 år. Sen hamnade jag i Abisko och jobbade mig nedåt mot Piteå. Det var en känsla av att komma hem.