Dennis Bejedals matintresse föddes tidigt. I barndomshemmet i Stockholm lagade han redan som femåring mat tillsammans med sin mamma. Och ju fler år som gick desto mer blev matintresset sammankopplat med dryck. Det fanns en hel värld utanför det som syns på butikshyllan, och snart började Dennis inse att det här fanns något att satsa på. Men först skulle flyttlasset gå 97 mil norrut.  

Hittar fler timmar till annat 

Att Dennis bytte Stockholm mot Kalix bottnar i en vilja att komma bort från huvudstaden. Och viss koppling till Norrbotten har han, med en nära släkting från samma stad han nu bor i. Så för sju år sedan tog han, som han beskriver det, tillbaka släktträdet till Kalix och skapade ett nytt liv tillsammans med sin sambo, också hon inflyttad till regionen, med eget hus, företag och barn. Och visst blev det en omställning, men knappast till det sämre. 

– Jag skulle säga att det största som hände när jag flyttade hit och fick bort att det alltid händer något runt omkring mig, var att jag kunde bli mer kreativ. Här uppe finns mer tid till att verkligen fokusera på det man vill. Och i samband med att mitt ginintresse växte kom också tanken om att starta destilleriet.   

Snabba ryck 

Sagt och gjort, efter nära tre år av förberedelser och turer startade Norrbottens Destilleri verksamheten och släppte första produkten hösten 2019. Inte långt därefter, i mars 2020, utnämndes företaget av Berlin International Spirits Competition till ”Sweden’s destilleri of the year” och tog hem en guldmedalj på samma tävling.  

– Det var jätteroligt! Vi är ju väldigt nya än så länge, så det var kul att få detta erkännande så tidigt på resan. 

Under året planeras en expandering av sortimentet, och ett showroom ska bli en central del i destilleriets varumärkesbyggande och ett tillskott i regionens blomstrande besöksnäring. När det gällde att starta företaget fick det som skulle bli Norrbottens Destilleri bra stöd från kommunen från start.  

– Det var korta ledtider, vi kunde ringa och få svar direkt. Återkopplingen har varit snabb, även från Region Norrbotten, och det har varit en bidragande faktor till att vi kunde komma igång snabbt. Vi gjorde också våran läxa innan vi tog första steget och började höra av oss – vi hade ett färdigt koncept, marknadsanalys och affärsplan, säger Dennis.  

Vad skulle du ge för tips till den som funderar på att flytta till regionen och starta eget?

– Jag skulle säga att det finns många bra möjligheter här uppe, och det går mycket bra att kombinera ett hektiskt företagarliv med familj och vänner. Hittar man sin nisch och gör sitt grundjobb med marknadsanalys så är det lättare att komma igång och kunna skala upp/expandera mot resten av Sverige. Det finns fantastisk hjälp från kommun och region att hämta, vilket också är ett bra stöd för att få Norrbotten att växa, nu när folk börjar få upp ögonen för det rena och vackra som finns i regionen.